De daling van langlopende hypotheekrentes zet dit jaar verder door. Inmiddels is ook de tienjaarsrente op een historisch dieptepunt beland. Een extra steun in de rug voor huizenkopers.

1. Laagste rente sinds 2005

Weer een opsteker voor kopers op de huizenmarkt. Afgelopen week is de gemiddelde tienjaarshypotheekrente gezakte tot 3,76 procent,  zo blijkt uit gegevens die intermediair De Hypotheekshop dinsdag publiceerde.

Het vorige laagterecord stamt van 2005 toen de gemiddelde tienjaarsrente naar 3,79 procent zakte.

Goed nieuws voor huizenkopers. Want bij een lening van twee ton betaalde je bijvoorbeeld begin 2013 bruto 9.580 euro bij een tienjaarsrente van bijna 4,8 procent, terwijl dat bij een gemiddeld tarief van 3,76 procent zo’n 7.520 euro is. Bruto dus een voordeel van 2.060 euro.

Sinds afgelopen jaar vertonen hypotheekrentes al een dalende lijn.  Zie ook dit artikel op Z24: Lichtpuntjes op de huizenmarkt.

De dalende trend zette begin dit jaar door. Zo bereikte  de gemiddelde hypotheekrente voor vijf jaar vast in februari een historisch laag niveau van 3,21 procent. Inmiddels staat de vijfjaarsrente op een niveau van 3,08 procent.

Zie voor een completer beeld van de trends in de hypotheekrente ook het artikel: Hypotheekrente, 4 grafieken die je niet mag missen.

2. Huizenprijzen bodemen uit

Afgelopen april bleek uit cijfers van makelaarsclub NVM dat aanhoudende daling van huizenprijzen sinds 2008 op zijn einde loopt.

Natuurlijk blijft locatie allesbepalend: afhankelijk van de regio, stad, wijk en de kenmerken van een woning kan er op individueel niveau nog van alles gebeuren met de huizenprijs. Maar positief is wel dat in het eerste kwartaal van dit jaar de gemiddelde huizenprijs, vergeleken met een jaar eerder, een kleine plus liet zien, volgens de NVM.

Tussen verschillende woningtypen is nog wel het nodige verschil. Zo daalden de prijzen van de vrijstaande woningen nog in het eerste kwartaal van dit jaar  (-1 procent) en ook twee-onder-een-kapwoningen bleven met een vlakke prijsontwikkeling wat achter.

Populaire starterswoningen zoals de tussenwoningen (plus 0,5 procent), hoekwoningen (2,2 procent) en appartementen (2,9 procent) stijgen daarentegen weer in prijs in de eerste maanden van dit jaar.

3. Ruim aanbod woningen

Een derde factor die gunstig is voor kopers is het nog altijd relatief ruime aanbod. Eind maart stonden er bij NVM-makelaars ruim 155 duizend woningen te koop en op de hele markt zo'n 209 duizend woningen.

De piek in het aanbod van NVM-woningen lag eind 2012 op 175 duizend woningen. Sindsdien is het aanbod onder meer door prijsdalingen en aantrekkende verkopen met zo'n 20 duizend stuks gedaald. Maar kijk je wat verder terug, dan ligt het aanbod nog altijd ruim boven het niveau van 2009, toen er zo'n 125 duizend NVM-woningen te koop stonden.

Kortom, de trend in het aanbod is inmiddels dalend, maar er staan nog relatief veel huizen te koop.

Minder fiscaal voordeel in 2014

Lage hypotheekrentes, huizenprijzen die uitbodemen en een relatief ruim aanbod zijn aantrekkelijk voor kopers. Maar dat betekent uiteraard niet dat alle zorgen weg zijn voor huizenkopers.

Vooral het fiscale beleid op de woningmarkt is dit jaar verder aangescherpt.

Voor nieuwe hypotheekleningen geldt al dat er een aflossingsplicht is, als je het recht op hypotheekrenteaftrek wilt behouden. De eis dat nieuwe leningen minimaal annuïtair moeten worden afgelost, brengt in eerste instantie hogere maandlasten mee.

Voor 2014 komen daar nog een paar restricties bij. Zo wordt dit jaar voor het eerst het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken beperkt in de vierde belastingschijf. Over het inkomen boven de 56.531 euro kun je de hypotheekrente nog maar voor 51,5 procent aftrekken.

Ander belangrijk punt is dat de financieringsregels voor de maximale hypotheek verder zijn aangescherpt. Tophypotheken worden beperkt tot 104 procent van de waarde van de woning, inclusief 2 procent overdrachtsbelasting.

Derde significante beperking is de verlaging van de maximale grens voor leningen die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden gefinancierd. Die gaat per 1 juli 2014 naar 265 duizend euro.

Wel kunnen huiseigenaren bij de verkoop van hun woning een eventuele restschuld meefinancieren met de NHG-regeling. Maar de kosten van de nieuwe woning én de restschuld moeten wel onder het financieringsplafond blijven.

Lees ook

Thijs Peters: veel keus op huizenmarkt, als je van schrootjes houdt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl